Search This Blog

Loading...

Tuesday, May 3, 2011

Sociology MCQ Test

Sociology MCQ Test
Sociology Multiple Choice Quiz for exams
Sociology Model Test paper practice paper MCQ

Q. 1. A kibbutzim is:
(a) A tribal dance
(b) Community of economically equal families
(c) Garo term for extended family
(d) A religious sect of Mexico
Ans. (b)

Q. 2. The term Phratry refers to:
(a) Clustering of several clans into exogamous blocks
(b) Grouping of nuclear families in a common household
(c) Followers of animistic religion
(d) A dyad of Kula exchange partners
Ans. (a)

Q. 3. Which one of the following kinship terms indicates that father’s sisters is given greater importance than the mother?
(a) Amitate
(b) Avunculate
(c) Couvade
(d) Teknonymy
Ans. (a)

Q. 4. Which one of the following pairs of concept and definition is correctly matched?
(a) Exogamy            : A rule requiring a person to choose a mate from the same 
                                   community
(b) Kin                     : People who are related either by blood or by marriage
(c) Endogamy          : A rule requiring a person to marry outside his clan
(d) Patrilocal family: A family in which persons belong to their father’s lineage
Ans. (b)

Q. 5. In double descent system, one inherits property from:
(a) father’s matrilineal relatives and mother’s patrilineal relatives
(b) father’s patrilineal relatives and mother’s matrilineal relatives
(c) father’s patrilineal and matrilineal relatives
(d) mother’s matrilineal and patrilineal relatives
Ans. (b)

Q. 6. Practice of couvade refers to:
(a) promiscuity
(b) marriage with deceased wife’s sister
(c) impurity related to child birth
(d) simulation of pregnancy by the husband
Ans. (d)

Q. 7. There are three stages of development of Society, namely savagery, barbarism and civilization, according to:
(a) Darwin
(b) Morgan
(c) Spencer
(d) Bachofen
Ans. (b)

Q. 8. When cultural norms and values are transmitted from generation to generation, the process is called:
(a) cultural reproduction
(b) acculturation
(c) cultural diffusion
(d) cultural stimulation
Ans. (a)

Q. 9. Kroeber reported that an American Indian seeing the advantages of writing through contact with the whites
invented a system called syllabary with eighty-six symbols. This is an example of:
(a) discontinuous diffusion
(b) acculturation
(c) diffuseness
(d) stimulus diffusion
Ans. (c)

Q. 10. When a person believes that his culture is superior to other cultures, it is called
(a) ethnicity
(b) ethnocentrism
(c) cultural snobbery
(d) cultural relativism
Ans. (b)

Q. 11. Match List- I with List- II and select the correct answer by using the codes given below the lists:
List-I                                                                                              List-II
A. A daughter- in-law covers her head in the presence              1. Affectual
   of her father-in-law
B. Action guided by ethical or aesthetic considerations            2. Wert rational
C. Actions arising out of spontaneous excitement                     3. Zweck rational
D. A worker takes up a job in order to earn money with           4. Traditional
     a view to meeting his needs
Codes:
    A B C D
(a) 1 2 4 3
(b) 1 3 4 2
(e) 4 3 1 2
(d) 4 2 1 3
Ans. (d)



Q. 12. Role conflict arises when:
(a) An individual has to perform a number of roles simultaneously
(b) An individual has to perform a role which is socially not approved
(c) An individual has to perform two roles incompatible with one another
(d) The performance of a role pushes the individual into conflict with other individuals
Ans. (d)

Q. 13. The view that the tribal people should be allowed to retain their special characteristics while becoming a part of the mainstream, is known as:
(a) cultural relativism
(b) acculturation
(c) assimilation
(d) isolationism
Ans. (a)

Q. 14. Who among the following used the distinction between the repressive and the restitutive law as the basis for classifying societies?
(a) Max Weber
(b) Henri Maine
(c) Montesque
(d) Emile Durkheim
Ans. (a)


Q. 15. People who have similar incomes or are alike in other ways such as age, occupation and education are sociologically known as:
(a) Social categories
(b) quasi-groups
(c) social classes
(d) secondary groups
Ans. (c)

Q. 16. Consider the following groups:
1. A political party of one’s choice
2. One’s religion
3. One’s enemy
4. One’s favorite teacher
Among these groups, reference group(s) would include:
(a) 1, 2, 3 and 4
(b) 1, 3 and 4
(c) 2 and 4
(d) 2 alone
Ans. (c)


Q.17. Which one of the following does not represent ascribed status?
(a) A father
(b) A priest
(c) A brahmin
(d) An eta.
Ans. (a)

Q.18. The concept of recruitment roles was used by:
(a) Ralph Linton
(b) Talcott Parsons
(c) S.F. Nadel
(d) E. Hoffman
Ans. (d)

Q. 19. Which one of the following concepts implies that each social status involves not a single associated role but an array of roles?
(a) Multiple roles
(b) Status sequence
(c) Role-set
(d) Status-set
Ans. (c)

Q. 20. Which of the following characteristics are used by Maclver for defining a community?
1. Common religion
2. We feeling
3. Common language
4. Common territory
Select the correct answer from the codes given below:
(a) l, 2, 3 and 4
(b) l, 3 and 4
(c) 1, 2 and 3
(d) 2 and 4
Ans. (d)

Q. 21. Which of the following characteristics is/are related to Associations?
1. Definite ends
2. Specific interests
3. Close interaction
4. Fixed criteria for membership
Select the correct answer from the codes given below:
(a) l, 2 and 4
(b) l and 4
(c) 2 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans. (a)

Q. 22. Who among the following maintains that Social
structure has nothing to do with empirical reality?
(a) C. Levi-Strauss
(b) Marion J. Levy
(c) Raymond Firth
(d) Evans Pritchard
Ans. (a)

Q23. An institution can be best described as a complex of:
(a) authority
(b) statuses
(c) roles
(d) procedures
Ans. (d)

Q. 24. Which one of the following statements is correct?
(a) ‘Social structure’ and ‘Social organization’ are two concepts denoting the same phenomenon
(b) Both ‘Social structure’ and ‘Social organization’ have no empirical referents
(c) An organization functions to accomplish a goal, while a structure does not
(d) Social structure has no relation with function
Ans. (a)

Q. 25. In a country, a separatist group has succeeded in seceding from the political union. This has raised the hopes of other centrifugal forces in the country. The possibility of the other centrifugal forces getting active would be the product of the separatist groups:
(a) manifest function
(b) latent function
(c) latent dysfunction
(d) manifest dysfunction
Ans. (c)

Q. 26. Match List- I with List- II and select the correct answer by using the codes given below the lists:
   List-I                                        List-II
A. Economy                            1. Adaptation
B. Polity                                  2. Latency
C. Family                                3. Goal attainment
D. Religion                             4. Integration
Codes:
    A B C D
(a) 1 3 2 4
(b) 3 1 4 2
(c) 1 3 4 2
(d) 3 1 2 4
Ans. (d)

Q27. Which one of the following is so important for the society that its violation calls for severe punishment?
(a) Customs
(c) Ideologies
(b) Mores
(d) Folkways
Ans. (b)

Q. 28. Which one of the following statements is true about ‘Mana’?
(a) The respect the father commands from his sons whose belief in ‘life after death’ tends to deity the father
(b) The sacred animal which is a symbol of deep group based sentiments and feelings
(c) A benign supernatural force that has no shape of its own but inhabits living or inanimate things
(d) A ritual that is arranged to felicitate a woman on her first pregnancy in a tribal society in North-East India
Ans. (c)

Q29. Which one of the following statements about deviance is not correct?
(a) Failure to conform to the customary norms of society
(b) A tendency on the part of an individual to behave in such away as to disturb the equilibrium of interactive process
(c) The concept of deviance is relative and not absolute
(d) Deviant behaviour is never socially useful
Ans. (d)

Q. 30. Which one of the following is the pre-requisite of social interaction?
(a) Face-to-face contact
(b) Harmony
(c) Physical contact
(d) Mutual orientation
Ans. (d)




No comments:

Post a Comment