Search This Blog

Loading...

Wednesday, June 1, 2011

Psychology MCQ Quiz Test

Psychology MCQ Quiz Test
Multiple Choice Quiz Questions for Psychology
Sample Multiple Choice Exam Questions Psychology
1. Cognitive structures, according to Piaget’s theory, are all of the following except—
(A) Concept, beliefs, abilities or perceptual styles
(B) Physiological organs
(C) End results of continuous interrupting between maturation and experience
(D) Foundation stones of child’s intellectual development.
Ans. (B)



2. What is the example of thinking fan, car, radio as alive things by child?
(A) Inappropriate thinking
(B) Imaginative thinking
(C) Animism
(D) Egocentrism
Ans. (C)


3. Distinctive feature of a concept varying from concept to concept is known as—
(A) Concept value
(B) Concept attribute
(C) Concept quality
(D) Concept uniqueness
Ans. (B)


4. When the muscles necessary for speaking are paralyzed then—
(A) Thinking cannot go on
(B) Verbal thinking cannot go on
(C) Verbal thinking can go on
(D) Problem solving ability is hampered
Ans. (C)


5. The symbols used in thinking are—
(A) Images
(B) Languages
(C) Concept
(D) All of the above
Ans. (D)


6. A condition which is not favourable in reasoning is—
(A) Suggestion
(B) Interest
(C) Attention
(D) Motivation
Ans. (A)


7. The rules used in problem solving are—
(A) Algorithm
(B) Heuristics
(C) Both (A) and (B)
(D) Theoreurs
Ans. (C)

8. According to Guilford creative ability is—
(A) Highly specified associated with particular subject matter or disciplines.
(B) Somewhat general which can be applied to a variety of tasks.
(C) A composite of primary mental abilities as found by Thurstone
(D) A developed mental capacity of highly abstract nature.
Ans. (B)


9. Which is not an attribute of the concept?
(A) Concreteness, observability and measurability
(B) Psychological meaningfulness
(C) Intrinsic, functional and formal properties.
(D) Abstractness, inclusiveness or generality
(E) Structure
Ans. (A)

10. Concept of food including bread, butter, milk etc. is based on—
(A) Formal properties
(B) Intrinsic properties
(C) Psychological meaningful property
(D) Functional properties
Ans. (D)


11. The best way of problem-solving is—
(A) Rigidity
(B) Chance
(C) Insight
(D) Trial and error
Ans. (C)


12. Which is not the structural attribute of the concept?
(A) Conjunctive
(B) Associative
(C) Disjunctive
(D) Relational
Ans. (B)


13. Religion is a—
(A) Conjunctive concept
(B) Disjunctive concept
(C) Relational concept
(D) Functional concept
Ans. (B)


14. Who had proposed the concept of goal gradient in problem solving?
(A) Kohler
(B) Hull
(C) Brich
(D) Wertheimer
Ans. (B)


15. All of the following factors influence concept formation except—
(A) Distinctiveness
(B) Manipulability of material
(C) Instructions
(D) Psychological variables
Ans. (D)

16. Who demonstrated that negative examples are of no use in concept learning?
(A) Smoke, 1932
(B) Hovland and Weiss, 1953
(C) Both of these
(D) None of these
Ans. (C)


17. Which of the following is not a method or procedure of concept learning?
(A) Method of reception
(B) Method of recitation
(C) Method of selection
(D) Both method of reception and method of selection
Ans. (B)

18. All of the following are kind of reasoning except—
(A) Deductive reasoning
(B) Inductive reasoning
(C) Creative reasoning
(D) Evaluative reasoning
(E) Analogical reasoning
Ans. (C)


19. Three of the following mean same thing while one does not—
(A) Productive thinking
(B) Reproductive thinking
(C) Creative thinking
(D) Divergent thinking
Ans. (B)

20. A symbol has an/a—
(A) Universal meaning
(B) Innate meaning
(C) Natural meaning
(D) Arbitrary meaning
Ans. (D)


21. Creative thinking involves the phenomenon of—
(A) Deduction
(B) Insight
(C) Induction
(D) Decision making
Ans. (B)

22. Spoken language is—
(A) An ability found among all animals
(B) A species specific ability limited to Home Sapiens
(C) An ability confined only to the primates
(D) An innately determined mechanism in all animals
Ans. (B)

23. The concepts of taller, older, up-down, north-south etc. are examples of—
(A) Relational concepts
(B) Conjunctive concepts
(C) Disjunctive concepts
(D) Functional concepts
Ans. (A)

24. Most of creative thinking activity occurs during the stage of—
(A) Preparation
(B) Illumination
(C) Incubation
(D) Evaluation
Ans. (C)


25. The smallest unit of meaning in speech perception is—
(A) Morphemes
(B) Phonemes
(C) Words
(D) Syllables
Ans. (A)

No comments:

Post a Comment